Nowości
ZESTAW MINERALNY

PROMOCJA CZERWIEC 2018 Aby uzyskać maksymalnie najlepsze rezultaty w pielęgnacji skóry, przygotowaliśmy zestawy do pielęgnacji, zawierające starannie wyselekcjonowane produkty, które uwzględniają biologiczne funkcje skóry podczas długiego okresu użytkowania. Przy zakupie zestawu kosmetyków...

więcej
Marzec 2018 WHITE CONCEPT LINIA

White concept – nowy system do bezpiecznej pielęgnacji skóry z plamami pigmentacyjnymi. Zawiera kompleks kilku wzajemnie oddziaływujących składników aktywnych powodujących rozjaśnienie skóry. Mechanizm działania składników został potwierdzony IN VIVO...

więcej

SUBSTANCJE AKTYWNE

Wstęp SUBSTANCJE AKTYWNE

 

ABC PROFESJONALISTY

SUBSTANCJE AKTYWNE (od A do Z) stosowane w kosmetykach For Life & Madaga - wg literatury fachowej

 

Algi morskie – czysty proszek liofilizowany z alg morskich Laminaria, łagodzi, stabilizuje i oczyszcza skórę. Odpowiednie także dla osób nadwrażliwych.

Alginat – alginian, naturalny agar wytworzony z alg morskich. Ma korzystne działanie łagodzące, delikatnie złuszczające i stabilizujące.

Aloe vera – ma działanie antybakteryjne, łagodzi. Aplikować na zaognione rany, blizny, oparzenia. Naturalny filtr UV.

Arnika – bardzo silne działanie antyseptyczne, przyspiesza proces gojenia. Doskonale działa na wysypki skórne, zapalenia, powoduje poprawę ukrwienia, przyspiesza metabolizm.

Beta - 1,3 - D - Beta Glucan – (Carboxymethylglucan) działa regeneracyjnie na skórę i należy do grupy immunostymulatorów. Glukany chronią skórę przed stresami oksydacyjnymi i negatywnym działaniem czynników zewnętrznych. Zwiększają elastyczność skóry, wpływają na jej gładkość i miękkość oraz działają przeciwko powstaniu zmarszczek.

Beta-karoten – korzystanie działa na ochronę i tworzenie się komórek skórnych. Bierze także udział w ochronie przez promieniowaniem UV. Zwiększa zdolności obronne organizmu.

Biała wazelina – czysta farmaceutyczna wazelina na bazie mineralnej, stosuje się ją w kosmetyce jak i w farmacji jako hipoalergiczną mieszankę lub bazę do kremów, maści i emulsji.

Biedrzeniec – stosuje się go na źle gojące się rany, odmrożenia i przy leczeniu łuszczycy Regeneruje komórki i korzystnie działa na ich funkcjonowanie.

Biokatalizatory – to substancje, które działają aktywnie biologicznie. Do biokatalizatorów zaliczamy w szczególności witaminy, escynę, alantoinę, bisabolol, ceramidy i cały szereg substancji naturalnego pochodzenia.

Biomolekularny kompleks alg morskich – ekstrakty uzyskane podczas złożonej, opatentowanej ekstrakcji i selekcji poszczególnych substancji z surowców początkowych. W odróżnieniu od klasycznych wyciągów gwarantuje widoczny efekt kliniczny (np. zanikanie zmarszczek).

BIO olej z pestek winogron (tłoczony na zimno) – bogaty w antyoksydanty, odżywia i chroni skórę.

BIO sacharyd – intensywnie i długotrwale nawilża i wypełnia przestrzenie międzykomórkowe (jak kwas hialuronowy), ale o zdecydowanie większej wydajności w czasie. Nadaje aksamitny wygląd skórze.

Bisabolol – naturalna substancja przeciwzapalna i łagodząca. Rozluźnia i tonizuje skórę.

Brzoza – ma działanie dezynfekujące, oczyszcza skórę, oczyszcza zapchane pory i wspiera zdolności regeneracyjne skóry.

Calcium Carbonicum – obniża przepuszczalność membran komórkowych i ściąga masę komórkową, dzięki czemu ogólnie wzmacnia
i chroni skórę. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Ceramidy (Sfingolipidy) – naturalna substancja uzyskana z kukurydzy, wspierająca regenerację powłoki komórkowej. Odznacza się dobrymi właściwościami nawilżającymi i zdolnościami do przenikania w głębsze warstwy skóry.

Chlor – często występuje w formie soli mineralnych chlorków wraz z sodem, potasem i grupą amonową. Jest co do ilości drugim najbardziej reprezentowanym pierwiastkiem w przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Występuje w formie anionu. Swoją koncentracją wpływa na ilość wody w skórze.

Collagen – (kolagen) jest podstawowym budulcem tkanek łącznych. Podstawowe białko w organizmie ludzkim.

Cynk – ma działanie ściągające i przeciwzapalne, naturalnie niszczy niektóre mikroorganizmy, stosuje się także jako filtr UV.

Czarny bez – wzmacnia i pobudza. Stosuje się do radykalnej poprawy stanu skóry. W tradycyjnej kosmetyce roślinnej używa się go do przemywania lub okładów na skórę trądzikową.

Czynniki nawilżające (NMF) – czynnikami nawilżającymi nazywamy substancje, które powodują w skórze efekt nawilżający (dostarczenie wilgoci i jej utrzymanie w naskórku). Do czynników nawilżających należą w szczególności: gliceryna, sorbitol, ceramidy, laktoza, kwas hialuronowy, mocznik, minerały.

Dodatki antybakteryjne – mieszanka substancji wspierających stabilizację bakteryjną mikroorganizmów na skórze.

Dziurawiec – ma działanie przeciwzapalne i dezynfekujące, stosuje się go przy gojeniu ran, popękanej skórze, oparzeniach i odmrożeniach. W silnej koncentracji wywołuje fotosensibilizację i dlatego po aplikacji nie poleca się przebywania na słońcu. W naszych preparatach nie ma tego ryzyka!

Escyna – biotechnologiczny ekstrakt, wspierający mikrocyrkulację naczyń. Jest ekstrahowana z kasztanowca.

Etanol (Alkohol) – ma działanie dezynfekujące, rozluźnia pory, oczyszcza skórę. Firma FOR LIFE stosuje najlepszy jakościowo etanol wyprodukowany z melasy (trzcina cukrowa).

Filtry UV – substancje zapewniające ochronę skóry przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV. Rozróżniamy w szczególności promieniowanie:

UVA – obecne przy tworzeniu pigmentu, powoduje brązowe plamy na skórze (piegi)

UVB – może wywoływać zaczerwienienie skóry, oparzenia.

UVC – nie bierze udziału w opalaniu

Filtry ochronne dzielimy na:

a) Naturalne i nieorganiczne, np. aloe vera, żel, woda, witamina E, mikronizowany tlenek tytanu, cynk.

b) Sztuczne mieszanki substancji organicznych, które stosuje się w połączeniu z filtrami nieorganicznymi w celu osiągnięcia wyższego ochronnego czynnika UV.

Fosfor – jest transportowany do ciała najczęściej jako sól fosforowa wraz z sodem, potasem, wapniem i innymi pierwiastkami. Tworzy naturalną zawartość płynów ustrojowych. Po wodorze, węglu i tlenie jest czwartym najbardziej istotnym pierwiastkiem ludzkiego organizmu. Wiązania, które tworzą z innymi związkami są na tyle bogate energetycznie, że są dominującym źródłem energetycznym dla wszystkich procesów biochemicznych zachodzących w organizmie.

Gliceryna – nawilża skórę, łagodzi, zmiękcza i tonizuje ją.

Hamamelis (Oczar wirginijski) – wykazuje działanie ściągające, pozytywnie działa na zanieczyszczoną skórę z rozszerzonymi porami. Tłumi nadmierne wydzielanie sebum. Hamamelis jest krzakiem rosnącym w Ameryce Północnej, wykorzystuje się wyciąg z jego liści.

Hyaluronic Acid (kwas hialuronowy) – liniowy polisacharyd występujący w ludzkim ciele. Jest częścią tkanek łącznych i bierze udział w tworzeniu powłoki komórkowej. Ze względu na swoje właściwości nawilżające i absolutną zdolność łączenia ze środowiskiem wewnętrznym organizmu jest ważnym składnikiem w kosmetyce i medycynie.

Hydrokompleks – mieszanka substancji nawilżających i wody wraz z nośnikiem (np. składniki żelowe itp.)

Kamfora – doskonale poprawia krążenie, chłodzi i dezynfekuje. Dzięki swojemu działaniu orzeźwiającemu doskonale działa także na skórę podrażnioną. Wybiela skórę. Jest odpowiednia w szczególności dla tłustych typów skóry.

Kaolin – ma wyjątkową zdolność absorpcji sebum i potu z porów oraz wspomagania w ten sposób oczyszczania skóry.

Kompleks emulgacyjny – mieszanka emulgatorów i emulgatorów pomocniczych z emolientami (olej, woda itp.)

Kora dębu – leczy zapalenia skóry, źle gojące się rany. Stosowana przeciwko nadmiernemu poceniu. Może być także stosowana w formie kąpieli lub okładów. Kora dębu zawiera duże ilości garbników i innych substancji o działaniu ściągającym, które w miejscu działania łączą wierzchnią warstwę białek i w ten sposób tworzą na powierzchni skóry cienki stabilny film, dzięki czemu kurczą się naczynia włosowate, ułatwia gojenie.

Krwawnik – ze względu na wysoką zawartość chemazulenu i pozostałych składników jest zdolny do tłumienia zapaleń skóry. Ułatwia oczyszczanie, pozbawia skórę obumarłych komórek, ogranicza wydzielanie sebum i rozszerzanie porów.

Lecytyna – proszek lub olej uzyskany z soi. W kosmetyce stosowana przede wszystkim jako naturalny emulgator pomocniczy. W nawiązaniu do innych składników, witamin itp. poprawia przenikanie substancji aktywnych do skóry.

Magnez – często bywa w niektórych związkach podawany jako pierwiastek antagonistyczny (działający przeciwnie) do wapnia. W określonych układach ciała jest jednak zdolny zastąpić jego funkcje.

Masło shea (shea butter) – naturalny surowiec do ochrony wrażliwej skóry.

MEDILAN™ – zupełnie nowy, bardzo czysty tłuszcz, wyprodukowany metodą destylacji lanoliny, jest przeznaczony dla celów farmaceutycznych. Jest znany ze swojego działania gojącego i wysokiej tolerancji.

Mocznik – utrzymuje w skórze wodę, tonizuje i zmiękcza, działa przeciwko mikroorganizmom.

Nagietek – działanie gojące, zdolność regeneracji skóry, wspieranie tworzenia nowych komórek tkanki skórnej. Substancją aktywną są żółte i czerwone barwniki karotenoidowe. Olejki aromatyczne i kwasy organiczne działają dezynfekująco, przeciwzapalnie i goją uszkodzone tkanki.

Olej migdałowy – ze względu na ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest idealny do regeneracji skóry.

Olej morelowy – produkowany z pestek moreli. Ma wysoką zawartość nienasyconych esencjalnych kwasów, olejowego i linolowego. Zawiera duży udział witamin A i E. Wspomaga nawilżanie skóry, zmiękcza ją i regeneruje. Z tego powodu jest jednym z najczęściej używanych olejów do pielęgnacji delikatnej skóry noworodków i małych dzieci.

Olej oczyszczający – specjalny olej o właściwościach oczyszczających, przeznaczony do oczyszczających preparatów kosmetycznych.

Olej silikonowy (dimethicon) – lekki olej kosmetyczny, obecnie często stosowany w kosmetyce i farmacji ze względu na swoje doskonałe właściwości ochronne. Nie zatyka porów, stabilizuje substancje aktywne w skórze i zapobiega dehydratacji. Jest elementem wielu kremów, emulsji i środków do makijażu.

Olej słonecznikowy – zawiera dużą ilość witaminy E i minerałów, dlatego jest odpowiednim środkiem wspierającym do pielęgnacji skóry z egzemami i skóry trądzikowej.

Olej z kiełków zbóż – zawiera nie tylko skrobię istotną do odżywiania, ale także proteiny, tłuszcz, substancje mineralne, witaminy, żelazo, wapń i magnez. Odznacza się przede wszystkim wysoką zawartością naturalnej witaminy E.

Olej z melisy – olej łagodzący, stosowany na wszystkie typy skóry, w szczególności dla skóry suchej. Olejki eteryczne mają właściwości łagodzące, można je stosować także wewnętrznie. UWAGA: przy stosowaniu zawsze należy przestrzegać zaleceń producenta!

Olej z nagietka lekarskiego – nagietek lekarski jest stosowany już od stuleci ze względu na swoje istotne właściwości łagodzące. Olej z nagietka lekarskiego firmy FOR LIFE jest przygotowywany w technologii maceracji i systemie nadkrytycznej ekstrakcji, są to metody umożliwiające osiągnięcie najwyższego procentu substancji aktywnych.

Olej z rokitnika – jest bogaty w witaminę C, prowitaminę A i B. Ma właściwości regeneracyjne i antybakteryjne.

Olej z wiesiołka – tłoczony na zimno olej z nasion wiesiołka dwuletniego, odznacza się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, linolowego i gama-linolowego, korzystanie wpływających na stan skóry i całego organizmu. W kosmetyce stosowany
w szczególności do cery dojrzałej lub przy problemach skórnych, jak np. wyprysk atopowy itp.

Oliwa z oliwek – ma działanie regeneracyjne i pielęgnacyjne, skóra ją bardzo dobrze toleruje.

Osmocide – hydrobaza nawilżająca, hipoalergiczna o działaniu antybakteryjnym.

Pantenol – stosuje się przy nadmiernym rogowaceniu skóry. Łagodzi podrażnioną skórę i pomaga w ogólnej regeneracji komórek skórnych. Często stosuje się go przy poparzeniach skórnych.

Pięciornik – ma działanie przeciwzapalne, wspiera gojenie. Szczególnie jest odpowiedni do obmywania jątrzących się ran. Ma działanie ściągające.

Pigmenty – barwne, składniki umożliwiające osiągniecie zdolności pokrywających preparatu.

Piroctonolamin – Octopirox, substancja farmaceutyczna specjalnie rozwijana w celu redukcji mikroorganizmów. Jej działanie polega przede wszystkim na ograniczeniu namnażania mikroorganizmów szczególnie Pityrosporum Ovale. Skuteczna jest np. przy łojotoku
i grzybicach.

Podbiał – wyciąg uzyskuje się przede wszystkim z kwiatów. Zawiera witaminę C. W przeszłości stosowano go przy leczeniu trądziku różowatego i przy zranieniu tkanek.

Pokrzywa – zawiera witaminy C, B2, B6 a następnie histaminę, chlorofil i karotenoidy. Leczy wypryski i wspiera wzrost włosów.

Potas – jest odwrotnością sodu. Bierze współudział w wywieraniu wpływu na nawilżenie skóry takim samym mechanizmem jak jego zewnątrzkomórkowy kolega. Wyraźnie wspomaga, podobnie jak sód, przenoszenie bodźców nerwowych, dzięki czemu wpływa na właściwości komunikacji skóry ze środowiskiem wewnętrznym.

Poziomka – odznacza się działaniem antyseptycznym i dezynfekcyjnym. Działa ściągająco.

Rutyna – umacnia cienkie ściany naczyń. Jest ekstrahowana z rośliny Ginkgo Biloba.

Ryboflawina (B2) – działanie antybakteryjne i dezynfekujące. Jest odpowiednia na podrażnioną skórę przy leczeniu trądziku.

Selen – jest obecny w wodzie z Morza Martwego w stosunkowo małej ilości, ale ponieważ w organizmie ludzkim jest skuteczny nawet przy trudno zmierzalnych koncentracjach, jego reprezentacja w kosmetyce w serii z minerałami jest wystarczająca. Jest zaszeregowany do grupy tzw. „zamiataczy tlenowych” wraz z witaminami A, E i C z których pierwsze dwie są odpowiednio uzupełniane w naszych kosmetykach. Jego zadaniem jest zapobieganie w szczególności rozbicia ściany komórkowej przez wolne rodniki, głównie tlenu, dzięki czemu zapobiega niszczeniu komórek skóry i minimalizuje utratę wody, co korzystanie wpływa w szczególności na starzenie się komórek. Pozytywny efekt wykazany został także przy różnych egzemach.

Składniki ochronne – przez składniki ochronne rozumiemy substancje, które zapobiegają przede wszystkim wnikaniu negatywnych substancji do skóry ze środowiska zewnętrznego a także zapobiegają np. dehydratacji skóry itp. Pomiędzy te substancje szeregujemy np. celulozy, skrobie, rożne oleje itp.
Skrzyp polny – zawiera przede wszystkim kwas krzemowy, który przyspiesza proces gojenia skóry. Łagodzi zapalone łożyska.

Sorbitol – wpływa na nawilżenie skóry. Stosuje się w tonikach i kremach jako czynnik nawilżający i łagodzący.

Sód – główny pierwiastek przestrzeni wewnątrzkomórkowych. Jego ilość bezpośrednio wpływa na nawilżenie skóry. Ma zdolności do wiązania wody a dzięki temu zapobiega jej wyparowywaniu. Należy do podstawowych składników elektrolitycznych roztworów, które biorą udział w utrzymywaniu stałości środowiska wewnętrznego.

Szałwia – zawiera olejki aromatyczne, które mają działanie dezynfekujące, łagodzące, ściągające i przeciwzapalne.

Świetlik lekarski – zawiera glikozyd, garbniki, olejki aromatyczne i flawonoidy. Ze względu na swoje działanie lecznicze przy zapaleniach okolic oczu i zapaleniu spojówek, już od dawna jest stosowany jako dodatek łagodzący. Znaczący efekt ma także przy zmęczeniu oczu.

Talk – naturalny surowiec nieorganiczny. Odznacza się zdolnością do utrzymania wody w skórze, jest niedrażniący. Często używany dla wrażliwej skóry i skóry niemowląt.

Tea Tree Oil (olej z drzewa herbacianego) - ma silne działanie dezynfekujące, antybakteryjne i działanie łagodzące.

Tenzydy – to substancje o zdolnościach myjących i emulgacyjnych. Dzielą się na kilka grup. W kosmetyce stosuje się je przede wszystkim jako substancje usuwające makijaż (mleczka oczyszczające itp.) lub substancje do mycia skóry (szampony).

Titanium Dioxide – tlenek tytanu (IV), naturalny materiał specjalne przystosowany do celów kosmetycznych, naturalny SPF.

Ultraczysta woda – Pharma PUR, specjalnie oczyszczona woda pozbawiona wszelkich negatywnie działających substancji, dodatków i mikroorganizmów. Czyszczenie na tym poziomie wykonuje się przede wszystkim w medycynie i farmacji. Firma FOR LIFE jest jedną z niewielu firm kosmetycznych w Czechach, które w swoich preparatach stosują wodę w takiej jakości.

Ultralekki olej medyczny – Parafinum perliquidum. To delikatny, neutralny, niedrażniący olej z możliwością szerokiego spektrum zastosowania. Stosuje się go w małej ilości w połączeniu z naturalnymi olejami. W odróżnieniu od klasycznego oleju mineralnego, nie tworzy na skórze tłustego, nieoddychającego filmu.

UV tytan (nano) - nieorganiczny filtr UV nowej generacji ze specjalną powłoką chroniącą przed podrażnieniami, szczególnie odpowiedni dla skóry wrażliwej.

δ - viniferyna – biotechnologiczny wyciąg z soku winogron, opatentowany oraz testowany klinicznie przez francuskie laboratoria pod względem swojego niepowtarzalnego działania:

- multigeneracyjny efekt anti-age – od pierwszych zmarszczek aż po głębokie

- przeciwdziałanie procesom starzenia skóry

- stymulacja kolagenu

- detoks i neutralizacja wolnych rodników w skórze

- skuteczna ochrona komórkowa

Wapń – to niezastąpiony dwuwartościowy kation, istotny dla prawidłowej i efektywnej ochrony skóry przed obcymi mikroorganizmami. Jest obecny przy aktywacji odpowiedzi immunologicznej, ale nie można zapominać o jego innych istotnych funkcjach związanych z krzepliwością krwi, wzmacnianiu kości i działania mięśni.

Wiesiołek – zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływa na szereg funkcji w rozwoju tkanki, odgrywa istotną rolę w membranach komórkowych. Ma korzystny wpływ na wyprysk atopowy i na szereg innych chorób alergicznych. Pomaga utrzymać gładką i miękką skórę.

Witamina A – powoduje rogowacenie, dzięki czemu znacząco wpływa na tworzenie się tkanki skórnej. Stosuje się ją na źle gojące się rany i wraz z witaminą E do regeneracji skóry.

Witamina B2 (Ryboflawina) – bierze współudział w regeneracji komórek skóry, zapobiega zapaleniom skóry i nadmiernej produkcji sebum. Stosuje się ją wewnętrznie w formie leków lub zewnętrznie w preparatach kosmetycznych lub leczniczych.

Witamina C – pomaga w regeneracji tkanek skóry. Działa jako naturalny antyoksydant.

Witamina D – działa na przesuszoną skórę, ma działanie łagodzące, goi drobne pęknięcia skóry.

Witamina E – nazywa się ją także „witaminą młodości”. Doskonale wpływa na regenerację komórek i działa także jako naturalny filtr UV, dzięki czemu chroni skórę. Ma działanie naturalnego antyoksydantu.

Wosk pszczeli – naturalny produkt bez innych dodatków i niepożądanych pierwiastków śladowych produktów pszczelich, specjalnie oczyszczany do użytku kosmetycznego.

Wyciągi biotechnologiczne – wyciągi uzyskiwanie podczas skomplikowanej ekstrakcji z surowców początkowych – ziół i alg morskich. Są patentem francuskiej firmy SECMA. Gwarantują potwierdzone działanie kliniczne wybranej aplikacji. 

Wyselekcjonowane minerały z Morza Martwego – uzyskuje się je metodą próżniową a następnie poprzez odparowanie i selekcję z podstawowego surowca soli z Morza Martwego. Mieszankę wyselekcjonowanych minerałów nazywamy osmoterem, ponieważ w skórze wpływa między innymi także na tzw. ciśnienie osmotyczne.

Ziarenka peelingujące – do peelingu stosowane są różne rodzaje ziarenek peelingujących

a) Krzemionkowy piasek morski – specjalny, wysterylizowany, delikatnie przesiewany, o optymalnej wielkości cząsteczek, specjalnie przeznaczony do celów kosmetycznych. Korzyścią jest jego stabilność, delikatność i kompatybilność z preparatem.

b) Kuleczki polietylenowe – chemicznie wyprodukowana substancja, niedrażniąca, odpowiednia przede wszystkim do peelingów kremowych. Ich wadą jest zbyt wielki efekt abrazyjny.

c) Kruszone pestki lub skórki migdałów, moreli itp. - naturalne, stosowane zagranicą, jednakże jest to całkowicie nieodpowiedni materiał, którego wadą są przede wszystkim asymetryczne, ostre cząstki, w przypadku których zachodzi duże prawdopodobieństwo poranienia skóry.

Zielona herbata (ekstrakt) – polifenole zawarte w zielonej herbacie wraz z witaminą E mają doskonałą zdolność pochłaniania wolnych rodników i dzięki temu biorą współudział w zapobieganiu oksydacji tkanek. Zielona herbata wspiera aktywne dotlenianie skóry.

Złoto 24K (mikroproszkowe złoto) – ma działanie antybakteryjne, rozjaśniające i odmładzające.

Złoto 24K (koloidalne złoto) – ma przede wszystkim działanie antybakteryjne i stymulujące.

Żeń-szeń – stosuje się w szczególności w kremach odżywczych i maseczkach. Ma istotne działanie wzmacniające i odmładzające. W nadaniu rozgłosu znaczeniu tego zioła udział miała medycyna wschodnioazjatycka.

Żywokost – wspiera regenerację i tworzenie komórek, stosuje się go na źle gojące się rany i przy zapaleniach. Łagodzi ból i uspakaja.

 

Copyright 2017 - 2018 © ForlifeMadaga